
W dniu 08.11,2021r w Ośrodku Szkolenia i Wychowania Dąbrowa Górnicza zorganizowano „Dzień zdrowego jedzenia i gotowania".
Uczniowie na zajęciach praktycznej nauki zawodu wraz z instruktorami uczestniczyli w przygotowywaniu zdrowych posiłków.
Celem ogólnym było kształtowanie i promowanie wśród młodzieży nawyków i zasad zdrowego żywienia, spożywania regularnych posiłków, ograniczanie słodyczy, zapoznanie się z piramidą żywienia oraz informacje o konsekwencjach złej diety.
Liczba dzieci i młodzieży cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku. Nadwaga to choroba naszych czasów, która przyczynia się do wielu problemów ze zdrowiem (cukrzyca, choroby serca, rak, nadciśnienie, depresja).
Zasady, którymi warto się kierować w odżywianiu :
- Brak jedzenia to brak ważnych makro i mikroskładników dla naszego organizmu, oraz ubytek cennych witamin bez których wiele procesów w naszym ciele nie miałaby w ogóle zajścia.
- Pamiętaj, że jedzenie nie tylko odżywia nasze ciało, ale i mózg!
- Pełnowartościowe śniadanie powinno być obfite w węglowodany proste, złożone, w białko i zdrowe tłuszcze pochodzące z orzechów nasion.
- Unikaj słodzonych napojów i soków.
- Ogranicz spożycie słodyczy i niezdrowych przekąsek.
- Pamiętaj, że nie wszystkie produkty „FIT” są zdrowe.
- Bądż kucharzem ! – odkrywaj smaki.
- Pamiętaj, że jemy oczami – sporządzaj kolorowe posiłki.
- Jedz regularne posiłki z dużą ilością warzyw i owoców.
Autor tekstu: Grażyna Ornat
Autor zdjęć: Grażyna Ornat