
Uczestnicy 12-17 Hufca Pracy w Jaworznie, wzięli udział w warsztatach przeprowadzonych w ramach profilaktyki społecznej ”Wiem co jem, wiem co kupuję”. Uczestnicy zostali zapoznani ze naturalnymi sposobami wzmacniania odporności organizmu poznali zasady zdrowego żywienia, oraz sposoby czytania ze zrozumieniem etykiet umieszczanych na produktach spożywczych. Zwrócono również uwagę na prawidłowy relaks, uprawianie sportu oraz hartowanie organizmu. Wychowawcy przypomnieli również o konieczności mycia owoców i warzyw, myciu rąk po wyjściu z toalety, oraz dbania o prawidłową higienę jamy ustnej. Warsztaty miały na celu budowanie świadomości o wpływie spożywanych produktów na codzienne życie, wspomaganie młodzieży w dokonywaniu dobrych wyborów podczas zakupów spożywczych, kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych w szkole, w domu rodzinnym, promowanie zachowań prozdrowotnych, czyli aktywnego spędzania wolnego czasu. Na koniec warsztatów miłą niespodzianką, był poczęstunek składający się z owoców oraz zdrowych przekąsek.
Tekst: Jolanta Kozłowska
Zdjęcia: Jolanta Kozłowska