flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Pierś z kurczaka z selerem, kopytka ziemniaczano-buraczane – takie potrawy mieli przygotować uczestnicy trzeciej klasy Szkoły Branżowej I Stopnia w Żarkach w ramach egzaminu próbnego potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie kucharz.

Dziewięciu uczestników, podzielonych na trzy grupy, po raz ostatni w tym roku szkolnym przystąpiło do próbnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Próbny egzamin odbywa się w dwóch terminach: 24 i 25 marca z powodu bezpieczeństwa covidowego.

Zadanie egzaminacyjne polegało na  przygotowaniu, zgodnie z zamieszczonymi recepturami, dwóch zestawów potraw składających się z piersi kurczaka duszonej z selerem oraz kopytek ziemniaczano-buraczanych i marchewki duszonej z jabłkiem. Uczestnicy w specjalistycznej pracowni gastronomicznej, w reżimie sanitarnym konkurowali nie tylko na smaki. 

- Do najważniejszych kryteriów oceny należało m.in. zachowanie czystości na stanowisku pracy, ocena walorów smakowych, ocena wizualna przygotowanych potraw i ich ekspozycja na dobranej zastawie stołowej – mówi Danuta Maciejowska, wychowawca.

1
1
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8

Tekst: Beata Marciniak – wychowawca

Zdjęcia: Danuta Maciejowska - wychowawca

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.