flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

         Kupując chleb każdego rana, rzadko kiedy zastanawiamy się jak powstał i kto go zrobił. 4 maja obchodzony jest Dzień Piekarza. Jest to idealna okazja, by poświęcić chwilę zarówno tematowi pieczywa, jak i rzemieślnikom, którzy go przygotowują.

Uczestnicy 13-2 OSiW w Jędrzejowie odbywający praktyczną naukę zawodu na warsztatach szkoleniowych jednostki, uczestniczyli w zajęciach „Od ziarenka do bochenka” Instruktor Małgorzata Chudzik, omówiła rodzaje pieczywa, sposoby ich przygotowywania, wypieku, poruszyła też temat walorów zdrowotnych pieczywa jasnego, wieloziarnistego i ciemnego. Nie zabrakło opowieści jak to dawniej bywało. Dopełnieniem zajęć było upieczenie pysznego chleba z ziarnami słonecznika i dynią.

W trakcie zajęć.
W trakcie zajęć.
Upieczony pyszny chleb z ziarnami słonecznika i dynią.
Upieczony pyszny chleb z ziarnami słonecznika i dynią.
W trakcie zajęć.
W trakcie zajęć.
W trakcie zajęć.
W trakcie zajęć.
Upieczony pyszny chleb z ziarnami słonecznika i dynią.
Upieczony pyszny chleb z ziarnami słonecznika i dynią.

Autor tekstu i zdjęć – Magdalena Suszalska – Świeca

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.