flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

          16 osobowa grupa uczestników 13-2 Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Jędrzejowie kształcąca się w zawodzie kucharz wzięła udział w 2 dniowym szkoleniu „Nowoczesna Kuchnia Molekularna”. Szkolenie prowadzone  było przez  Jena  Bosa  z  Akademii Molekularnej. Jean  Bos jest dyplomowanym mistrzem  kucharski m Belgii i Francji, prekursor em Kuchni Molekularnej w Polsce,  absolwentem Wyższej Szkoły Kucharskiej w Mechelen w Belgii. W lutym 2008 otworzył pierwszą Restaurację Kuchni Molekularnej w Polsce – „Dolce Vita” Bydgoszcz. Uczestnicy zdobyli wiedzę na temat nowych metod przygotowywania potraw i aktualnych trendów w gastronomii.

Większość  czasu  poświęcona była  na zajęcia  praktyczne. Pod kierunkiem Jeana i szefa restauracji w Lublinie młodzież uczyła się jak przygotować takie potrawy jak : Terlina z perliczki z morelami i konfiturą z pomarańczy, Filet z zająca z  kiełkami słonecznikowymi  oraz krem z ziemniaków, Lagustynki w kurtce z sokiem i wędzoną marchewką, Szaszłyki z krewetek, Fantazja z tatarem z raków oraz musem z chili,  lody. Po  zajęciach  uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w szkoleniu z zakresu Kuchni Molekularnej.

Fot. 1MON
Fot. 1MON
fot. 4MON
fot. 4MON
fot.5MON
fot.5MON
fot. 2MON
fot. 2MON
fot. 3MON
fot. 3MON

Autor tekstu i zdjęć: Bożena Kucybała

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.