flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

        Zawód kucharza jest jednym z tych, które zmieniają się bardzo dynamicznie, głównie w zakresie technologii, trendów i sprzętu. Zmieniają się techniki gotowania, zasady obsługi klientów, sposoby kompozycji czy podawania dań i napojów. Chcąc być konkurencyjnym, trzeba na bieżąco śledzić trendy, które dyktuje rynek i umieć się odnaleźć w obliczu tych ekspresowych zmian.

Mając powyższe na uwadze uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Jędrzejowie wykorzystują każdą nadążającą się okazję, aby podnosić swoje kwalifikacje, zdobywać nowe doświadczenia i umiejętności oraz inwestować w swój zawodowy rozwój. Miniony weekend młodzież kształcąca się w zawodzie kucharz uczestniczyła w kursie „Bio kuchnia - podstawy cukiernictwa nowoczesnego”. Pod okiem szefa Krzysztofa Zamczyka uczyli się przygotowywania monoporcji czyli ekskluzywnych deserów czekoladowych z wykorzystaniem produktów sezonowych. W trakcie zajęć temperowali czekoladę, barwili formy, wylewali czekoladowe korpusy, aby całość złożyć w niesamowite praliny. Zajęcia były dla młodych ludzi ogromnym przeżyciem, okazją do tworzenie słodkich dzieł i podróżą w nieodgadniony świat czekolady.

Mamy nadzieję, że te dwa dni intensywnej pracy w przyszłości przyniosą konkretne owoce. Jak pisał Henry Longfellow „Nie patrz ze smutkiem w przeszłość, ona nie powróci. Zacznij dążyć do doskonalenia samego siebie, bo przecież nic nie tracisz”.

FOT01
FOT01
FOT02
FOT02
FOT03
FOT03
FOT04
FOT04
FOT05
FOT05
FOT06
FOT06
FOT07B
FOT07B
FOT08
FOT08
FOT09
FOT09
Tekst: Magdalena Suszalska – Świeca

Zdjęcia: uczestnicy OSiW

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.