
Zawód kucharza jest jednym z tych, które zmieniają się bardzo dynamicznie, głównie w zakresie technologii, trendów i sprzętu. Zmieniają się techniki gotowania, zasady obsługi klientów, sposoby kompozycji czy podawania dań i napojów. Chcąc być konkurencyjnym, trzeba na bieżąco śledzić trendy, które dyktuje rynek i umieć się odnaleźć w obliczu tych ekspresowych zmian.
Mając powyższe na uwadze uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Jędrzejowie wykorzystują każdą nadążającą się okazję, aby podnosić swoje kwalifikacje, zdobywać nowe doświadczenia i umiejętności oraz inwestować w swój zawodowy rozwój. Miniony weekend młodzież kształcąca się w zawodzie kucharz uczestniczyła w kursie „Bio kuchnia - podstawy cukiernictwa nowoczesnego”. Pod okiem szefa Krzysztofa Zamczyka uczyli się przygotowywania monoporcji czyli ekskluzywnych deserów czekoladowych z wykorzystaniem produktów sezonowych. W trakcie zajęć temperowali czekoladę, barwili formy, wylewali czekoladowe korpusy, aby całość złożyć w niesamowite praliny. Zajęcia były dla młodych ludzi ogromnym przeżyciem, okazją do tworzenie słodkich dzieł i podróżą w nieodgadniony świat czekolady.
Mamy nadzieję, że te dwa dni intensywnej pracy w przyszłości przyniosą konkretne owoce. Jak pisał Henry Longfellow „Nie patrz ze smutkiem w przeszłość, ona nie powróci. Zacznij dążyć do doskonalenia samego siebie, bo przecież nic nie tracisz”.
Zdjęcia: uczestnicy OSiW