flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

4 lutego 2025 roku odbyły się eliminacje do wojewódzkiego konkursu „Najsprawniejszy w Zawodzie – kucharz”, Konkurs składał się z dwóch części – pierwsza, teoretyczna obejmowała test wiedzy składający się z 40 pytań zamkniętych jednokrotnego wyboru. Z tego etapu, troje najlepszych uczestników uczestniczyło w części praktycznej. Uczestnicy mieli za zadanie wykonać kotleta Cordon Blue, surówkę z marchewki i pora, rozetki ziemniaczane oraz przyozdobić dowolnie swoje danie. Etap praktyczny odbył się na stołówce szkolnej "Pablo – usługi gastronomiczne" w Kaliszu.

Komisja konkursowa, w składzie: przewodniczący – Pan Paweł Michalski – kucharz i właściciel stołówki, Komendant Hufca Pracy – Pani Iwona Mikołajczyk oraz Zastępca Komendanta Hufca – Pan Marek Papiewski, oceniając dania, brała pod uwagę końcową estetykę potrawy, pomysłowość dekoracji, smak, sposób zaprezentowania potrawy przez uczestników, a także estetykę wykonywania krok po kroku każdego dania, w tym również czystość stanowiska po przygotowaniu potrawy. Zwracano również uwagę, czy uczestnicy mają odpowiedni ubiór. Po zsumowaniu punktów z testu oraz z zadania praktycznego zwyciężczynią konkursu została uczestniczka Maria Denuszek, która będzie reprezentować kaliski Hufiec Pracy w etapie teoretycznym konkursu wojewódzkiego.

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody ufundowane przez Pana Pawła Michalskiego oraz karty podarunkowe do galerii handlowej od Hufca Pracy w Kaliszu wraz z dyplomami. Kadra ma nadzieję, że równie dobrze pójdzie uczestnikom na etapie wojewódzkim konkursu.

HP Kalisz 10.02.25Kalisz 10.02.25

Tekst: Marek Papiewski
Zdjęcia: Marek Papiewski, Paweł Michalski

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.