flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

W ostrowskiej jednostce Ochotniczych Hufców Pracy zakończyły się hufcowe eliminacje konkursu „Sprawny w zawodzie - 2025”, uczestników kształcących się w branży gastronomicznej.

Jak każdego roku konkurs składał się z części teoretycznej oraz praktycznej i był sprawdzianem wiedzy i umiejętności przed egzaminami końcowymi: czeladniczym - składanym przed Komisją Izby Rzemieślniczej i kwalifikacyjnym - składanym przed Okręgową Komisją Egzaminacyjną.

W przebiegu konkursu kucharze oraz cukiernicy rozwiązywali test wiedzy, składający się z 40 pytań zamkniętych. Następnie uczestnicy konkursu prezentowali swoje praktyczne umiejętności kulinarne. O kolejności miejsc w konkursie decydowała suma punktów uzyskana przez uczestników w części teoretycznej i praktycznej. Cukiernicy mieli za zadanie upiec jabłecznik w dwuosobowych zespołach, podczas zajęć zawodowych w Zespole Szkół Usługowych. Rywalizacja biorących udział w konkursie stała na wysokim poziomie i była niezwykle wyrównana, cukiernicy wykazali się zaangażowaniem i inwencją twórczą. Różnice w punktacji były niewielkie.

W wojewódzkim etapie konkursu w kategorii cukiernik, hufiec reprezentować będą, laureatki I i II miejsca: Amelia Stasiak i Marika Stasiak.

Kucharze przygotowali potrawy w zakładach, w których odbywają praktyki, wylosowane spośród przygotowanych wcześniej zestawów. Wśród konkursowego menu znalazły się zarówno nowoczesne trendy kulinarne, jak i również klasyczne elementy polskiej kuchni. Podczas pokazów umiejętności praktycznych uczestnikom towarzyszyły ogromne emocje.

Na zakończenie konkursu w każdym zakładzie, omówiono pytania i zadania konkursowe, podano właściwe odpowiedzi i poinformowano uczestników o otrzymanej ilości punktów. O uzyskanej lokacie i zwycięzcach konkursu, uczestnicy zostali poinformowani na zajęciach wychowawczych w dniu 13 lutego 2025 roku. Laureatki I, II i III miejsca, otrzymają nagrody i dyplomy.

W wojewódzkim etapie konkursu w kategorii kucharz, hufiec reprezentować będzie Patrycja Gruszka, która zajęła I miejsce.

Zmagania konkursowe dowiodły, że ostrowska młodzież nie próżnowała na zajęciach praktycznych, a zdobyte umiejętności potrafi wykorzystać w praktyce. Tradycyjnie od wielu lat w organizacji konkursu ogromną rolę odgrywają zakłady pracy szkolące ostrowskich uczestników oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim. To na nich spoczął ciężar kosztów związanych z organizacją części praktycznej, hufcowego etapu konkursu oraz merytoryczne wsparcie prac komisji, za co kadra hufca serdecznie dziękuje.

H Ostr 17.02 1H Ostr 17.02 2

Tekst: Jolanta Płócienniczak
Zdjęcia: Ewa Suska, Jolanta Płócienniczak

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.