
28 maja 2025 roku Hufiec Pracy zorganizował w Zespole Szkół nr 2 im Polsko-Norweskiej w Ostrzeszowie warsztaty gastronomiczne. Młodzież Hufca Pracy wspólnie z młodzieżą szkoły branżowej zaprosiła uczniów szkół podstawowych i technika. Warsztaty odbywały się pod hasłem „Szybko smacznie i energetycznie – zdrowe odżywianie dla przyszłych fachowców”.
Prowadzące – Pani Mariola Gania oraz Pani Aneta Rubik przedstawiły plan warsztatów, które zostały rozpoczęte przez wygłoszenie prelekcji dotyczącej zasad zdrowego stylu życia, czym jest i jak go prowadzić, jak zapobiegać chorobom 21 wieku. Po prelekcji młodzież przystąpiła do przygotowywania szybkich i pożywnych śniadań – bułka z grillowanym filetem z kurczaka i warzywami, obiadu dla zabieganych – makaron pełnoziarnisty z kurczakiem w sosie pieczarkowy z dodatkiem szpinaku, zdrowych napoi – lemoniada arbuzowo-miętowa. Następnie został zorganizowany konkurs w postaci testu wiedzy.
Celem warsztatów było uświadomienie młodzieży związku pomiędzy żywieniem a wystąpieniem wielu chorób i dolegliwości, rozwijanie umiejętności współpracy i współdziałania w grupie.
Po zakończonym gotowaniu wszyscy próbowali przyrządzone dania.
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Wardęga