flaga Ukrainy
  • Page contrast

Każdy z nas ma swoje ulubione danie. Dla wielu z nas placki ziemniaczane są wielkim przysmakiem. W listopadzie obchodzimy święto placka ziemniaczanego. Nic dziwnego, że to wręcz kultowe danie doczekało się swojego święta. Smażone na oleju lub wypiekane na blasze, na jeden kęs lub wielkości całej patelni, saute lub polane sosem.

Początkowo, ziemniaki sprowadzone do Polski przez Jana III Sobieskiego traktowane były, jako roślina ozdobna uprawiana w ogrodach królewskich, ze względu na swoje piękne kwiaty. Z czasem stały się regularnym bywalcem na polskich stołach. Ziemniaki w polskiej kuchni mają wiele zastosowań, mogą być podawane, jako dodatek, ale też, jako danie główne.

Ludzie dzielą się na wielbicieli placków ziemniaczanych podawanych saute, lekko posolone oraz tych, którzy jedzą placki z czymś dodatkowym. Klasyczny sposób podania to cukier i śmietana, jednak placki ziemniaczane doskonale smakują, także podane z sosem pieczarkowym, pikantnym sosem węgierskim, z leczo itp.

Nasi kucharze Oliwia i Damian pod kierunkiem Pani Jasi instruktora w zawodzie kucharz dla przypomnienia o dużej roli ziemniaków w naszej diecie podjęli się przygotować placki ziemniaczane dla swoich kolegów i koleżanek. Chrupiąca skórka, miękkie wnętrze, wyrazisty smak i delikatny aromat – idealne placki ziemniaczane wyszły spod ich rąk.

 

1

2

3