
Szybkie, proste i idealne na każdą okazję – takie są właśnie tzw. „finger foods” czyli przystawk i przekąski na jeden kęs. W dzisiejszych czasach, kiedy cały świat pędzi, każdy się spieszy, bardzo często odchodzi się od samodzielnego przygotowywania poczęstunku dla gości na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe. Wybierane są raczej rozwiązania cateringowe, które nie tylko oszczędzają znaczną ilość czasu, ale także są smaczne i wyglądają efektownie i elegancko.
W trakcie ferii zimowych w okresie od 27 do 31 stycznia uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania
w Nowej Soli mieli okazję wziąć udział w warsztatach, które odbywały się w ramach autorskiego programu lokalnego pn. „Przystawki i przekąski cateringowe”. W trakcie zajęć, młodzież pod opieką doświadczonego pracownika kuchni, uczyła się przygotowywać i eksponować tzw. „finger foods”. W ciągu tego tygodnia przygotowali m.in.
- przystawki (wytrawne rogaliki, bagietki z pastami, wytrawne ciasteczka kruche);
- sałatki (pekińska z kurczakiem tao tao, z polędwiczką i burakiem, z kuskusem i grillowanymi
warzywami); - słodkie monoporcje (desery z serkiem mascarpone, mini gofry, biszkopciki z owocami, desery Kinder Bueno);
- boxy imprezowe (tortille, nuggetsy, krążki cebulowe, rolada serowa, burritto, mini pizzerki, pieczarki
panierowane); - deski serów (koreczki serowe, paluchy serowe, roladki serowe).
Było pysznie, zdrowo i kolorowo. Dzięki tym zajęciom podniósł się poziom doświadczenia gastronomicznego uczestników, młodzież rozwinęła wiedzę dotyczącą przygotowywania
i serwowania tzw. „finger foods, wzrósł poziom indywidualnych umiejętności kulinarnych, nastąpił wzrost zainteresowania gotowaniem. Wszyscy ocenili zajęcia jako atrakcyjne i ciekawe. Takie ferie lubimy!
Zapraszamy serdecznie na nasz profil na FaceBooku, gdzie znajdziecie więcej zdjęć: https://www.facebook.com/nowasolshp/?locale=pl_PL