
W dniu 11 kwietnia 2025 roku w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Toruniu odbyły się Wojewódzkie Konkursy „Sprawny w zawodzie 2025” oraz „Bezpieczny w pracy 2025” w swojej jubileuszowej XX edycji. .
„Bezpieczny w pracy” to konkurs organizowany przy współpracy z Państwową Inspekcją Pracy, skierowany do wszystkich uczestników OHP, których zadaniem było rozwiązanie testu zawierającego 50 pytań o tematyce związanej z BHP i elementami prawa pracy. Gościem honorowym był Pan Grzegorz Meler – p.o. Zastępcy Okręgowego Inspektora Pracy ds. Nadzoru w Bydgoszczy, natomiast przewodniczącą komisji konkursowej była pani Ewa Kalemba – inspektor pracy w Toruniu, a członkiem pan Tomasz Szczepański – starszy radca. Celem wydarzenia było przede wszystkim pogłębienie wiedzy związanej z BHP i prawem pracy, szczególnie ważnych dla osób rozpoczynających swoją karierę zawodową. Poziom konkursu był bardzo wysoki, a rywalizacja zacięta, o czym świadczy mała różnica punktowa między najlepszą trójką konkursu, a o 1 miejscu musiała zdecydować dogrywka.
I miejsce zajął Igor Müller z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Grudziądzu. II miejsce Bartosz Lamparski z Ośrodka SSzkolenia i Wychowania w Grudziądzu, a III miejsce Julia Zbieranek z Hufca Pracy w Inowrocławiu.
Z kolei „Sprawny w zawodzie” to konkurs zawodowy skierowany do uczestników ostatniego roku nauki zawodu w kategorii kucharz, fryzjer i mechanik pojazdów samochodowych. Najlepsi fachowcy ze wszystkich jednostek organizacyjnych Kujawsko – Pomorskiej WK OHP, tj. Grudziądza, Torunia, Brodnicy, Bydgoszczy, Inowrocławia i Włocławka rywalizowali w Toruniu o tytuł najlepszego w województwie. Celem konkursu było zweryfikowanie wiedzy i umiejętności zawodowych młodzieży przystępującej niebawem do egzaminów zawodowych. Konkurs składał się z 2 części: teoretycznej i praktycznej. Zgodnie z procedurą egzaminacyjną test wiedzy składał się z 40 pytań. W części praktycznej zadaniem kucharzy było przygotowanie naleśników z nadzieniem szpinakowym oraz dipem koperkowym, a także deseru w postaci karmelizowanych jabłek w czekoladzie. Fryzjerzy musieli wykonać na modelce uformowanie fryzury stylizowanej na lata 20’ z wykorzystaniem różnych technik fryzjerskich i własnej stylizacji oraz zadanie na główce fryzjerskiej - ondulację wodną. Mechanicy pojazdów samochodowych musieli wykonać diagnozę pojazdu i naprawić usterkę.
Wszystkie zadania oceniane były przez komisje konkursowe składającą się z 3 osób - specjalistów w danej kategorii. O ostatecznym wyniku decydowała suma punktów z dwóch części konkursowych.
Laureaci w kategorii kucharz:
I miejsce Aleksandra Mejka z Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Grudziądzu
II miejsce Urszula Rosińska z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Toruniu
III miejsce Paweł Zbieranek z Hufca Pracy w Inowrocławiu
Laureaci w kategorii fryzjer:
I miejsce Monika Balicka z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Grudziądzu
II miejsce Justyna Górska z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Toruniu
III miejsce Julia Rakowska z Hufca Pracy w Inowrocławiu
Laureaci w kategorii mechanik pojazdów samochodowych:
I miejsce Bartosz Kowalkowski z Hufca Pracy w Bydgoszczy
II miejsce Kajetan Malinowski z Hufca Pracy w Brodnicy
III miejsce Michał Nagórski z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Toruniu
Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy i upominki a najlepsi atrakcyjne nagrody. Dziękujemy Okręgowemu Inspektoratowi Pracy w Bydgoszczy, Hotelowi Bulwar, Piekarni Rumińscy oraz pozostałym darczyńcom za ufundowanie nagród w konkursach.
Zwycięzcy będą reprezentować Kujawsko – Pomorską Wojewódzką Komendę OHP podczas etapu Ogólnopolskiego Konkursu, który odbędzie się w Gołdapi.