
Szarlotka, koreczki, babeczki wegańskie, tartinki, rolada szpinakowa - między innymi takie potrawy przygotowali uczestnicy 12-29 Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Częstochowie w ramach warsztatów kulinarnych „Andrzejkowa domówka – zrób sam, nie jedz fast foodów!”
Celem warsztatów było rozpowszechnienie wśród młodzieży zasad prawidłowego odżywiania oraz zachęcenie do samodzielnego przygotowywania potraw. – Był to także doskonały pretekst do poznawania nowych przepisów – mówi Małgorzata Kaluga, instruktorka. – Ponadto smaczne i zdrowe przekąski można przygotować samemu i dobrze się bawić na przykład na andrzejkowej domówce.
Przyszli kucharze zaprezentowali swoje kulinarne dzieła. Na stole pojawiły się andrzejkowe pyszności – szarlotka, koreczki z oliwkami z żółtym serem i szynką, babeczki wegańskie z tuńczykiem, rolada szpinakowa, rolada biszkoptowa z serem topionym i warzywami, tartinki, melony, paluszki… Palce lizać!
Natomiast przyszłe fryzjerki zaprezentowały andrzejkowe fryzury. Były koki, kolorowe loki, warkocze w różnym wydaniu…
Tekst: Beata Marciniak – wychowawca
Zdjęcia: Beata Marciniak