
W 12-29 Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Częstochowie uczestnicy klasy VII i VIII przez dwa dni uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. Przyszli kucharze przygotowywali poświąteczne potrawy. Gotowali zdalnie pod czujnym okiem instruktora. Nie brakowało pomysłów.
- Do swoich potraw uczestnicy wykorzystali produkty, które zostały w lodówce po świętach. Nic się więc nie zmarnowało, cel zadania kulinarnego został osiągnięty – mówi Małgorzata Kaluga, instruktor. – Każdy z uczestników otrzymał przepis na zaproponowane przez siebie danie, potem ruszył do kulinarnej walki na smaki, a po przygotowaniu potrawy zaprezentował ją na zdjęciu.
Na stołach młodych adeptów sztuki kulinarnej królowały przeróżne potrawy: bigosy, zapiekanki ziemniaczane, kapusty zasmażane, jajecznice, pierogi, spaghetti, kluski śląskie. Palce lizać!
Tekst: Beata Marciniak - wychowawca
Zdjęcia: uczestnicy