flaga Ukrainy
  • Page contrast

W ramach programu autorskiego „ Jestem zgodny z naturą „ zostały przeprowadzone zajęcia pt ” Dobrodziejstwo przyrody- zioła w naszej kuchni, domowej apteczce i kosmetykach” w dniu 10.11.2021r

Skierowane one były do uczestników Hufca Pracy w Żywcu, uczących się w zawodzie kucharz w ZSEG w Żywcu. Na wstępie młodzież otrzymała informację o znaczeniu ziół dla uzdrawiania i leczenia ludzi  dawniej i obecnie. Poznali  tajniki sztuki doprawiania potraw, która zawsze miała wymiar medyczny. Otrzymali doniczki z ziołami i egzotyczne przyprawy, mogli je oglądać, wąchać i smakować.  Pracując w grupach wybierali te zioła i przyprawy które są potrzebne do przygotowania zadanych potraw i deserów. Pracowali w oparciu o karty ziół  składające się ze  zdjęć i informacji o zastosowaniu ,uprawie i przechowywaniu. Podsumowując zajęcia wykonali krzyżówkę  i test wyboru.Za zajęte pierwsze trzy miejsca otrzymali nagrody, oczywiście w postaci ziół.

Choć już wcześniej, na lekcjach z technologii gastronomicznej , prowadzonych przez  mgr inż. Aleksandrę Katana- Pietraszko, poznali zioła ich znaczenie w kuchni, to te zajęcia  były uzupełnieniem i powtórzeniem wiedzy. W opiniach młodzieży bardzo podobały się   i prosili o następne.  

zioła 2
zioła 2
zioła
zioła