
W ramach programu autorskiego „ Jestem zgodny z naturą „ zostały przeprowadzone zajęcia pt ” Dobrodziejstwo przyrody- zioła w naszej kuchni, domowej apteczce i kosmetykach” w dniu 10.11.2021r
Skierowane one były do uczestników Hufca Pracy w Żywcu, uczących się w zawodzie kucharz w ZSEG w Żywcu. Na wstępie młodzież otrzymała informację o znaczeniu ziół dla uzdrawiania i leczenia ludzi dawniej i obecnie. Poznali tajniki sztuki doprawiania potraw, która zawsze miała wymiar medyczny. Otrzymali doniczki z ziołami i egzotyczne przyprawy, mogli je oglądać, wąchać i smakować. Pracując w grupach wybierali te zioła i przyprawy które są potrzebne do przygotowania zadanych potraw i deserów. Pracowali w oparciu o karty ziół składające się ze zdjęć i informacji o zastosowaniu ,uprawie i przechowywaniu. Podsumowując zajęcia wykonali krzyżówkę i test wyboru.Za zajęte pierwsze trzy miejsca otrzymali nagrody, oczywiście w postaci ziół.
Choć już wcześniej, na lekcjach z technologii gastronomicznej , prowadzonych przez mgr inż. Aleksandrę Katana- Pietraszko, poznali zioła ich znaczenie w kuchni, to te zajęcia były uzupełnieniem i powtórzeniem wiedzy. W opiniach młodzieży bardzo podobały się i prosili o następne.