flaga Ukrainy
  • Page contrast

Uczestnicy 12-29 Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Częstochowie poznali tajniki parzenia herbaty oraz jej zdrowotne właściwości.  Młodzież wraz wychowawcami wspólnie degustowała różne jej odmiany.

15 grudnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Herbaty, jednego z najpopularniejszych napojów świata. Herbata to napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin należących do rodzaju kamelia. Herbaty dzielimy według koloru, który wynika ze sposobu przygotowania suszu. Różne procesy, jakim są poddawane liście powodują, że poszczególne rodzaje herbat mają nie tylko różny kolor, smak czy zapach, ale także właściwości. Herbata występuje w 1500 odmianach.

Herbata może mieć właściwości pobudzające, rozgrzewające a nawet rozluźniające. Ma także działanie moczopędne, powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, zapobiega chorobom układu krążenia, ułatwia oddychanie oraz akcję serca zapobiegając także chorobom serca. Zapobiega rozwojowi paradontozy oraz powstawaniu ognisk miażdżycy.

265605825_638948913803955_6443397985845760041_n
265605825_638948913803955_6443397985845760041_n
265666182_679699396351514_8170803506059477008_n
265666182_679699396351514_8170803506059477008_n
265757335_3073059566347312_2621138703053896964_n
265757335_3073059566347312_2621138703053896964_n
265864731_1121249088679550_613344884248741584_n
265864731_1121249088679550_613344884248741584_n
265965050_4969656033047516_942539391107515445_n
265965050_4969656033047516_942539391107515445_n
265994211_279881427503730_2484134850695531254_n
265994211_279881427503730_2484134850695531254_n
266191511_653793892420930_5498525577665107315_n
266191511_653793892420930_5498525577665107315_n
266220783_317832106863592_4398037607037499340_n
266220783_317832106863592_4398037607037499340_n
266335367_1775571542631748_8029026556662511318_n
266335367_1775571542631748_8029026556662511318_n

Tekst: Beata Marciniak, Marta Trzaskowska –wychowawca

Zdjęcia: Beata Marciniak