
Uczestnicy 12-29 Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Częstochowie poznali tajniki parzenia herbaty oraz jej zdrowotne właściwości. Młodzież wraz wychowawcami wspólnie degustowała różne jej odmiany.
15 grudnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Herbaty, jednego z najpopularniejszych napojów świata. Herbata to napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin należących do rodzaju kamelia. Herbaty dzielimy według koloru, który wynika ze sposobu przygotowania suszu. Różne procesy, jakim są poddawane liście powodują, że poszczególne rodzaje herbat mają nie tylko różny kolor, smak czy zapach, ale także właściwości. Herbata występuje w 1500 odmianach.
Herbata może mieć właściwości pobudzające, rozgrzewające a nawet rozluźniające. Ma także działanie moczopędne, powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, zapobiega chorobom układu krążenia, ułatwia oddychanie oraz akcję serca zapobiegając także chorobom serca. Zapobiega rozwojowi paradontozy oraz powstawaniu ognisk miażdżycy.
Tekst: Beata Marciniak, Marta Trzaskowska –wychowawca
Zdjęcia: Beata Marciniak