W piątek w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Dąbrowie Górniczej, uczestnicy świętowali Dzień Pizzy.
W różnych krajach świata święto pizzy celebruje się w innych terminach. 17 stycznia Światowy Dzień Pizzy obchodzony jest we Włoszech, czyli w ojczyźnie tej potrawy.
Potrawa w postaci, którą znamy dzisiaj, narodziła się w Neapolu, a przyrządził ją Raffaele Esposito, właściciel pierwszych pizzerii, znany w całym mieście ze smaku swoich wyrobów. Skuszona zachwytami, odwiedziła go sama włoska królowa Małgorzata Sabaudzka. Przybyła do jego lokalu w 1889 roku, a szef kuchni uraczył ją daniem pysznym, a przy tam mającym patriotyczny charakter. Każdy z wybranych przez niego składników miał symbolizować jedną z barw narodowych kraju – i tak na pizzy znalazły się pomidory (czerwień), ser mozarella (biel) oraz bazylia (zieleń). Raffaele nadał kompozycji nazwę „Margherita”, od imienia wyjątkowego gościa.
W Polsce również danie to, cieszy się ogromną popularnością.
Uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania, którzy odbywają praktyki w zawodzie kucharz, mieli okazję przygotować dla swoich kolegów i koleżanek pyszne, domowe pizzerinki z różnymi składnikami. Każdy mógł zjeść swoją ulubioną pizzę, a także spróbować nowych smaków.
Notatka i zdjęcia Paulina Smalcerz