
Uczestnicy 12-17 Hufca pracy w Jaworznie wzięli udział w warsztatach kulturoznawczych na świeżym powietrzu.
Sytuacja pandemiczna uniemożliwia obecnie podróżowanie, dlatego postanowiliśmy zorganizować warsztaty przybliżające kulturę i charakterystyczne potrawy kuchni różnych krajów Europy. Spotkanie rozpoczęło się pod Teatrem Wyspiańskiego, następnie przeszliśmy spacerem, strefą relaksu nad rzeką Rawą, gdzie dzieliliśmy się informacjami i ciekawostkami, które przygotowaliśmy na temat potraw, obyczajów, folkloru między innymi kuchni włoskiej, tureckiej, francuskiej, hiszpańskiej.
Spotkanie było wspaniałą okazją do tego aby porozmawiać, podzielić się radościami i troskami jakie każdy obecnie przeżywa, zintegrować się i wspierać. Na koniec miłym akcentem był wspólny posiłek w plenerze.
Tekst: Dorota Czajka