
Ciasteczka, słodkie pianki, owoce oraz gorąca czekolada gościły na stołach 12-29 Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Częstochowie z okazji „Święta czekolady”. Czekolada to przysmak znany na całym świecie, kosztowany przez najmłodszych i najstarszych od ponad 200 lat!
Specjalnym napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie, ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Kilkaset lat później w 1828 roku Niemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady. Substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Czekolada bowiem powoduje wydzielanie endorfin produkowanych w mózgu, poprawiających nastrój i łagodzących ból. W czekoladzie można znaleźć m.in. żelazo, magnez, potas, błonnik, antyoksydanty. W czekoladzie mlecznej i białej większą ilość wapnia. Za najzdrowszą uważa się czekoladę gorzką, która działa energetyzująco. Czekoladę można jeść na różne sposoby – i na słono i na słodko. Dodawana jest do różnych potraw. Czekolada obchodzi również swoje święto. Dzień czekolady przypada aż kilka razy w roku - w Polsce 12 kwietnia, na świecie 7 lipca.
W Częstochowie święto czekolady celebrowano 20 maja. Przyszli kucharze pod czujnym okiem instruktora Małgorzaty Kalugi przygotowali fontannę czekoladową, czyli czekoladę na gorąco z dodatkami - ciasteczkami, piankami i owocami. Czekoladowych smakołyków kosztowali uczestnicy oraz kadra wychowawcza. Palce lizać!
Tekst: Beata Marciniak – wychowawca
Zdjęcia: Beata Marciniak - wychowawca