
Pierś z kurczaka z selerem, kopytka ziemniaczano-buraczane – takie potrawy mieli przygotować uczestnicy trzeciej klasy Szkoły Branżowej I Stopnia w Żarkach w ramach egzaminu próbnego potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie kucharz.
Dziewięciu uczestników, podzielonych na trzy grupy, po raz ostatni w tym roku szkolnym przystąpiło do próbnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Próbny egzamin odbywa się w dwóch terminach: 24 i 25 marca z powodu bezpieczeństwa covidowego.
Zadanie egzaminacyjne polegało na przygotowaniu, zgodnie z zamieszczonymi recepturami, dwóch zestawów potraw składających się z piersi kurczaka duszonej z selerem oraz kopytek ziemniaczano-buraczanych i marchewki duszonej z jabłkiem. Uczestnicy w specjalistycznej pracowni gastronomicznej, w reżimie sanitarnym konkurowali nie tylko na smaki.
- Do najważniejszych kryteriów oceny należało m.in. zachowanie czystości na stanowisku pracy, ocena walorów smakowych, ocena wizualna przygotowanych potraw i ich ekspozycja na dobranej zastawie stołowej – mówi Danuta Maciejowska, wychowawca.
Tekst: Beata Marciniak – wychowawca
Zdjęcia: Danuta Maciejowska - wychowawca