flaga Ukrainy
  • Page contrast

Koktajl z mango, suszone chipsy z jabłek i bananów, frytki z batatów - między innymi takie potrawy przygotowali uczestnicy 12-29 Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Częstochowie w ramach konkursu kulinarno-profilaktycznego „My wiemy, jak zdrowo jemy”.

Celem konkursu było rozpowszechnienie wśród młodzieży zasad prawidłowego odżywiania oraz uświadomienie roli żywienia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. Konkurs kulinarno-profilaktyczny to doskonały pretekst do poznawania nowych przepisów i wykorzystywania produktów „zamienników”, które eliminują z naszego jadłospisu niezdrowe produkty.

- Wystarczy kilka zmian w codziennym jadłospisie, żebyśmy mogli cieszyć się lepszym zdrowiem, samopoczuciem. Zdrowe zamienniki popularnych dań i przekąsek mogą znacząco poprawić jakość naszej diety. Chipsy, paluszki, nachosy, ciasteczka dostarczają nam masę cukru, soli i niezdrowych kwasów - mówi Małgorzata Kaluga, instruktorka. - Zdrowe przekąski można przygotować samemu. Domowe ciasteczka, np. owsiane z żurawiną, chipsy i frytki z warzyw, czy suszone owoce są równie pyszne i dodatkowo bogate w składniki odżywcze, są także mniej kaloryczne.

Przyszli kucharze zaprezentowali swoje kulinarne dzieła. Na stole zamiast coca-coli i energetyków pojawiły się zdrowe koktajle: z selera naciowego i pietruszki, z mango i dyni; zamiast chipsów ziemniaczanych – suszone chipsy z jabłek i bananów; zamiast zupki chińskiej – zupa z dyni, natomiast cukierki zastąpiły suszone daktyle… Były też paluszki z marchewki, ogórka i selera naciowego, ciastka owsiane z żurawiną, kanapki z ciemnego pieczywa i warzywna tortilla. Palce lizać!

3
3
4
4
7
7
8
8
9
9
11
11
12
12
13
13
15
15
17
17
18
18
468765
468765
2.1
2.1
5
5
14
14

Tekst: Beata Marciniak – wychowawca

Zdjęcia: Justyna Bartos