
W dniu 25 maja kadra Ochotniczego Hufca Pracy w Gliwicach zorganizowała przedsięwzięcie ukazujące uczestnikom zalety zdrowego żywienia. Oprócz rozmowy na tematy wartości odżywczych owoców i warzyw, młodzież miała okazję skorzystać z poczęstunku. W jego zestawie znalazły się świeże owoce, które codziennie powinny wzbogacać naszą dietę, a zdecydowanie winny być składnikiem żywienia młodzieży. Często młodzi ludzie wybierają posiłki typu fast food, które popijają napojami o wysokiej zawartości cukru. To prosta droga do przewlekłych chorób, które powoli wyniszczają organizm i mogą prowadzić do niepełnosprawności.
Odpowiednio zbilansowana codzienna dieta pozwala, aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo.
Szczególnie jest to ważne przy wysiłku fizycznym, ale też intelektualnym, kiedy organizm musi czerpać siły ze zgromadzonych zapasów.
Warto pamiętać przez egzaminami, że owoc ma moc, zatem ósmoklasisto zapakuj go do plecaka.
Życzymy również wszystkim ósmoklasistom, aby zdobyta wiedza oraz moc witamin zapewniła dobre wyniki z egzaminu i pozwoliła na realizację dalszych planów edukacyjnych.
Katarzyna Krosny