
„Wszelkie diety dziś na boku, tłusty czwartek jest raz w roku!” - łasuchy uwielbiają ten dzień, mogą wtedy objadać się do woli. Tłusty czwartek słynie nie tylko z ponadprzeciętnego spożycia pączków i chrustu ale i z przeróżnych kulinarnych wypieków.
W 12-29 Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Częstochowie oraz w Szkole Branżowej I Stopnia w Żarkach przyszli kucharze świętowali tłusty czwartek prześcigając się w kulinarnych konkursach. Najpierw w oleju pływały faworki, potem pączki, oponki i kluski serowe. Przepis był jak zwykle tradycyjny: gorący tłuszcz, ciasto z dodatkami – ser lub dżem. Na koniec odbyła się prezentacja, degustacja i ocena słodkich wypieków.
- Wszystkie były przepyszne! - mówiła Halina Konefał, kierownik 12-29 OSiW przyznając nagrody najlepszym kucharzom. W konkursie cukierniczym „Od słodkości do radości” pierwsze miejsce zajął Jakub Bartnik, drugie Daria Szczygłowska, trzecie Filip Samerdak.
-
Tekst: Beata Marciniak – wychowawca
Zdjęcia: Kinga Kotuch - wychowawca
-