
Przyszli kucharze z Zakładu Doskonalenia Zawodowego - Branżowa Szkoła I Stopnia w Żarkach uczestniczyli w zdalnych warsztatach kulinarnych. Przyrządzali weekendowe potrawy pod czujnym okiem instruktora.
Uczestnikom 12-29 Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Częstochowie nie brakowało kulinarnych pomysłów. Do swoich potraw uczniowie klas I,II I III wykorzystali produkty, które mieli pod ręką. Każdy z uczestników przyrządzał danie dnia według przepisu przygotowanego przez instruktora.
Na stołach młodych adeptów sztuki kulinarnej królowały przystawki m.in: sałatka z buraczków, ziemniaków, marchewki i cebuli oraz zimne nogi. Drugie danie: grillowana karkówka przyprawiana ziołami, kotlet schabowy zapiekany z pieczarkami i żółtym serem podany z ryżem oraz przepyszne desery - deser z bitą śmietaną truskawkami i bazylią, sernik, babka cytrynowa...
Tekst: Beata Marciniak - wychowawca
Zdjęcia: uczestnicy