
„Słodki weekend” – pod takim tytułem odbyły się zdalne warsztaty szkolne w 12-29 Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Częstochowie. Przyszli kucharze przez dwa dni piekli ciasta z dodatkami.
Jak zawsze kulinarnych pomysłów nie brakowało. W brytfankach rosły szarlotki, murzynki, przekładańce. Prawdziwa fantazja smaków. - Uczestnicy piekli ciasta w domach, te wcześniej przygotowywali na praktykach zawodowych, sekrety dobrego ciasta były więc sprawdzone – mówi Małgorzata Kaluga, instruktor. – Uczestnicy, którzy nie mieli w domach piekarników piekli gofry i naleśniki, te serwowali z bitą śmietaną. Wszystko wyglądało bardzo apetycznie.
Uczestnicy konkurowali nie tylko na smaki, ale i na estetykę wykonania domowych słodkości.
Tekst: Beata Marciniak – wychowawca
Zdjęcia: uczestnicy