
Święto Czekolady obchodzone jest kilka razy w roku i trudno określić, który dzień jest ważniejszy. Wszyscy wielbiciele słodkiego przysmaku mają więc mnóstwo sposobności, by uczcić doskonałe odkrycie, jakim jest czekolada. Tak wiec, Światowy Dzień Czekolady przypada 7 lipca, jednak mając na uwadze fakt, że czekolada może być gorzka to jej dzień obchodzi się 10 stycznia. Czekolada Mleczna ma swój dzień 28 lipca, a czekolada biała świętuje 22 września. A w Polsce Dzień Czekolady obchodzimy 12 kwietnia.
W związku z tym w tym dniu zgodnie z zasadami higieny i bezpieczeństwa związanego z zapobieganiem zagrożenia zakażenia koronawirusem Covid – 19 sosnowiecki Hufiec Pracy zorganizował dla swoich uczestników Dzień Czekolady. Z tej okazji miejscowa cukiernia „Abadaba” przygotowała dla smakoszy czekolady słodkie boxy, w których znalazł się donat, pralinka, ciasto brownie i ciastko owocowe - czekoladowe.
Uczestnicy zostali zaproszeni na krótkie spotkania, podczas których mogli spróbować słodkości a także zapoznać się z historią czekolady, etapami jej produkcji i wieloma innymi ciekawostkami związanymi ze słodyczami wykonanymi z kakao. Między innymi pytano podopiecznych, z czym kojarzy im się czekolada? Najczęściej padała odpowiedź, że z poprawą humoru. Taki właśnie był najważniejszy cel organizacji Dnia Czekolady dla naszych uczestników. Poprawić samopoczucie w tym trudnym dla nas wszystkich okresie. Uczestnicy chętnie wzięli udział w zorganizowanym przedsięwzięciu. Podejmowanie takich inicjatyw pozytywnie wpływa na relacje wychowawca – uczestnik.
Autor tekstu: Marzena Uwijał
Autor zdjęć: Marzena Uwijała