Złota polska jesień to czas, w którym królują nie tylko w ogrodach, ale i na stołach dorodne warzywa i owoce. Wśród nich znajduje się dynia, która od jakiegoś czasu góruje w polskich jadłospisach. Łączy w sobie znakomite właściwości odżywcze i zdrowotne oraz wielką wszechstronność w sztuce kulinarnej. Uczestnicy 12-29 Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Częstochowie postanowili wydobyć z niej najlepsze samki i kolory.
Uczniowie Szkoły Branżowej I Stopnia w Żarkach – uczestnicy 12-29 OSiW oraz młodociani pracownicy ŚWK OHP wzięli udział w „Święcie dyni – dyniowe fantazje”. Kucharze po okiem instruktora Justyny Szczepańskiej przygotowali dynię na różne sposoby – i na słono i na słodko. I tak na stołach gościły dyniowe fantazje - zupa krem z dyni z prażonymi pestkami, kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym na makaronie z alg morskich z soczewicą oraz czarną i grillowaną dynią, sernik z dyni, paluszki i babeczki dyniowe...
Na kulinarnych specjałach się nie skończyło, „Święto dyni” urozmaicił pokaz strojów Halloween z dodatkiem dyni nad przebiegiem którego czuwała instruktor Izabela Nowak. Tutaj w rolę modelek wcieliły się uczestniczki z klas fryzjerskich. Natomiast przyszli monterzy wraz z instruktorem Waldemarem Ziają przyozdobili ściany na poligonie budowlanym w halloweenowe duszki. Na „Święcie dyni” gościła Halina Konefał, kierownik 12-29 OSiW, która wręczyła wszystkim uczestnikom święta czekoladowe przysmaki ufundowane przez ŚWK OHP.
246996480_253290463419431_8816476034238753406_n
247015531_444950180323356_3810592685310333949_n
247023086_268680815031226_4407736441618856559_n
247046875_2096781097140479_5003564156564221656_n
247149434_597820361261295_8924945339412762826_n
247153246_918434085770582_5461431961115511481_n
247158536_626367018743970_2032638825424388947_n
247166191_1024052515099138_3564988094165967292_n
247182217_3893524470751130_5474200915573869942_n
247189967_858762568168144_5420674328733935033_n
247197921_840077423346644_4590995786704879632_n
247220302_1018094282363138_8322152541261316993_n
247221813_485474265784398_1924283022697361313_n
247233823_1071374353689170_6950115349473366912_n
247245403_1568193710201509_481519940468541822_n
247254626_242357207947887_8735625227141638155_n
247275649_2915959485333780_4260353423384353667_n
247329794_1092635044810322_3328640839558768816_n
247390380_613929423068426_7216752332263949224_n
247474565_1449454698789275_3042724786681983598_n
247581164_1955678651281747_1107544349635058861_n
247619639_1273563683161505_159661456647888201_n
247643915_1539850259695961_7263908712617482818_n
247745543_855982835088964_4120495450352881023_n
247878261_1614233825595439_354413141669397686_n
247951695_633374098031686_3044185986154709691_n
247953038_589477805702803_4115367059717095849_n
248088157_275732547893415_6811936270748992775_n
248093439_966063190917976_3132924917144598645_n
248229431_890731594980545_4492001661804429711_n
244741916_2927634267550198_2823712963713593357_n
246200383_1043166029784846_5140404053469335534_n
Tekst: Beata Marciniak – wychowawca
Zdjęcia: Katarzyna Lizurej-Karkowska, Danuta Maciejowska - wychowawcy