Ruszył sezon truskawkowy. W 12-29 Ośrodku Szkolenia i Wychowania
w Częstochowie obchodzono Święto Truskawki. Dzień Truskawek zwiastuje nadejście sezonu letniego, dlatego świętujemy i cieszymy się smakiem pierwszych letnich owoców.
Nasi praktykanci, odbywający przyuczenie do zawodu kucharz, pod nadzorem instruktora – Małgorzaty Kalugi, przygotowali wiele truskawkowych słodkości. Święto rozpoczęliśmy od degustacji truskawek. Na stołach pojawiły się pyszne potrawy z truskawek. Wśród nich królowały rogaliki, ciasto francuskie, kruche ciasteczka, ciasto truskawkowe
z galaretką, truskawkowe tiramisu oraz babeczki, koktajle i smoothie, a także kompot ze świeżych owoców.
Truskawki to jedne z ulubionych sezonowych owoców. Są nie tylko pyszne, ale mają też wiele dobroczynnych właściwości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie: łagodzą stany zapalne, usprawniają system odpornościowy, obniżają ciśnienie krwi, ale mają też działanie odchudzające, a także przeciwnowotworowe. Truskawki to doskonałe źródło witaminy C. Znajdziemy w nich także witaminy B2, B3, B6, A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem, mangan, potas, wapń, żelazo i cynk. Te owoce wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie, zapobiegają zmęczeniu
i poprawiają pamięć – dlatego też, to święto na stałe zagości w naszych kalendarzach!
W Święcie Truskawki, z wielkim zapałem, wzięli udział uczestnicy OSiW oraz wychowawcy. Było smacznie, wesoło i kolorowo. Potrawy przygotowane przez naszych praktykantów cieszyły nie tylko oko, ale przede wszystkim były pyszne i zdrowe.
Tekst: Marta Trzaskowska – wychowawca 12-29 OSiW Częstochowa
Zdjęcia: Kinga Kotuch – wychowawca 12-29 OSiW Częstochowa