
W dniu 29.01.2021r zostały przeprowadzone warsztaty kulinarne dla uczestników Hufca Pracy w Żywcu, uczniów klasy III i II Branżowej Szkoły Zawodowej. Szkolenie było realizowane w Zespole Szkól Ekonomiczno Gastronomicznych w Żywcu.
Prowadzący –trener kulinarny , szef kuchni Pan Daniel Jakubiec, pokazał tajniki sztuki kulinarnej, przypomniał techniki wykonania sosów , zasmażek i gotowania jajek. Młodzież według wskazówek przygotowała : jajka poszetowe z sosem holenderskim i szparagami, krem z palonych pomidorów ,pierogi z farszem ziemniaczanym z dodatkiem bryndzy, a na deser gruszkę w sosie angielskim. Młodym kucharzom pracowało się bardzo dobrze ponieważ korzystali z nowoczesnego sprzętu pracowni gastronomicznej, oraz wsparcia koordynatora ze strony szkoły Pani mgr inż. Barbary Słonki- Gibas, której bardzo dziękujemy.
Warsztaty były elementem przygotowania do egzaminu zawodowego. Życzymy wszystkim uczestnikom zdobycia kwalifikacji potwierdzających przygotowanie zawodowe w zawodzie kucharz. Bardzo dziękujemy Panu Danielowi Jakubcowi za współprace i profesjonalne przygotowanie szkolenia.
Planujemy następne warsztaty.