Uczestnicy 12-29 OSiW w Częstochowie wzięli udział w cyklu działań edukacyjnych pod hasłem „Wiosenne przebudzenie”. Zajęcia zorganizowane w ramach przedsięwzięcia obejmowały spotkanie z dietetykiem, podczas którego młodzież dowiedziała się jaki wpływ na rozwój i zdrowie każdego z nas ma właściwy dobór produktów spożywczych. Co i w jakich ilościach należy jeść aby pozbyć się zimowej apatii, a nasz organizm pobudzić do właściwego funkcjonowania. Uczestnicy dowiedzieli się również jak ważny dla zdrowia i odporności obok właściwej diety jest ruch i działania sportowe. Aby podkreślić ważność dietetycznych uwag uczestnicy Ośrodka przygotowali sałatkowy poczęstunek. Na stole królowały tradycyjne sałatki jarzynowe, tort sałatkowy- chleb tostowy przekładany pastą jajeczną i warzywami, sałatka krabowa podana w wykwintnych pucharkach oraz żelatynowe jajka z warzywami, które podczas degustacji zadziwiały orzeźwiającym smakiem i niesamowitym wyglądem. Można powiedzieć, że powiedzenie „ przez żołądek do serca „ w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Częstochowie brzmi „ przez żołądek do rozumu”, bo tylko w taki sposób można przekonać młodzież do zdrowego i różnorodnego jedzenia.
Autor tekstu : Dorota Morawiec
Autor zdjęć : Igor Migas