
Śniadanie to podstawowy posiłek w ciągu dnia. Od niego zaczynamy dzień, musi nam więc ono dostarczyć energii oraz najważniejszych składników odżywczych. Do głównych produktów spożywanych na śniadanie, należą m.in. kanapki z wędliną lub serem, płatki z mlekiem lub jogurtem, ser biały, jajka, mleko, warzywa, jogurt owocowy . Idealne śniadanie, to np. pełnoziarniste pieczywo białym serem. Alternatywą dla pieczywa, jest musli z jogurtem naturalnym, łyżeczką niskosłodzonego dżemu i np. połówką awokado. Aby dostarczyć sobie mikro- i makroelementów, wskazane jest wypicie szklanki np. soku pomarańczowego lub zjedzenie owocu. Warto pamiętać o tym, żeby poranny posiłek był urozmaicony.
W dniu 12.11.2021 odbyło się śniadanie z uczestnikami z OHP 12-35 Sosnowiec –cosinus, w trakcie którego młodzież dowiedziała się, że śniadanie to „zastrzyk” energii na dobry początek dnia i jak,w zależności od tego co zjemy, wpłynie ono na nasze samopoczucie i poprawi naszą odporność w czasie pandemii. Wychowawca, w czasie krótkiej prelekcji, poinformował o „Darach Natury „ ziołach (przyprawach), o których w dzisiejszych czasach pamiętają nieliczni. Podkreślił, jak ważne są dla naszego organizmu, a niestety, zostały wyparte przez szybkie, gotowe dania.
Całe spotkanie śniadaniowe odbyło się w przemiłej atmosferze, uczestnicy z apetytem zjadali przysmaki i poszerzyli swoją wiedzę o zdrowym i zbilansowanym posiłku.
Autor tekstu:Joanna Wrzesień