Każdy z nas zdaje sobie sprawę z faktu, jak ważne jest zdrowie, jednakże nie każdy wie, że zależy ono w dużym stopniu od tego, w jakim środowisku organizm przebywa i co otrzymuje z zewnątrz. Niewłaściwe odżywianie, nieodpowiedni podaż energii i odpowiednich składników odżywczych może prowadzić do zachwiania ogólnej równowagi zdrowotnej organizmu, spadku odporności, poważnych dolegliwości, z którymi nie jesteśmy już w stanie sobie sami poradzić.
W dniu 19.05.2021 r. w ramach warsztatów : „ Zdrowe żywienie to mądre myślenie”
w Ośrodku Szkolenia i Wychowania Ochotniczych Hufców Pracy w Dąbrowie Górniczej, odbyło się spotkanie z Dietetykiem skierowane do naszych podopiecznych. Zajęcia odbyły się w dwóch grupach, ponieważ dużą rolę odgrywa bezpieczeństwo naszych uczestników oraz gości z zewnątrz.
Zwieńczeniem spotkania było zdrowe śniadanie Do 2020 r. we wszystkich krajach Unii Europejskiej ma być wprowadzona polityka promująca codzienne jedzenie śniadania. W Polsce od 2010 roku realizowany jest program „Śniadanie Daje Moc” . Program skierowany jest do szkół, a poprzez szkoły także do rodziców. W klasach organizowane są Kluby Śniadanie Daje Moc. Na stronie internetowej projektu rodzice znajdą podpowiedzi, jak uatrakcyjnić śniadanie w domu i drugie śniadanie w szkole. Nauczyciele otrzymują scenariusze i wskazówki, jak poprowadzić ciekawe i aktywne zajęcia śniadaniowo edukujące.
Nasi uczestnicy poznali korzyści wynikające ze spożywania zbilansowanej diety bogatej w produkty zbożowe, nabiał, warzywa i owoce Okazało się, że nasza Młodzież jednak lubi warzywa, a najlepiej smakują im kanapki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin. Już samym wyglądem zachęcały do zjedzenia. Nie zabrakło również pysznych sałatek.
Podczas spożywania wspólnego śniadania zwrócono uwagę również na sposób podania i kulturę jedzenia.
Tematyka omówiona podczas spotkania dotyczyła ważnych zagadnień, takich jak:
- rola wody w organizmie,
- znaczenie warzyw i owoców w diecie,
- wpływ aktywności fizycznej na nasze życie,
- czy suplementować witaminę d3?
- omówienie talerza zdrowego odżywiania się,
- wyjaśnienie pojęcia indeksu glikemicznego,
- prawidłowy sen jako warunek zdrowia i dobrego samopoczucia, odpowiednie
przygotowanie się do snu.
Uczestnicy byli bardzo aktywni podczas spotkania. Po zajęciach opowiadali między sobą co im się podobało, co wprowadzą w swoja dietę i na co będą zwracali uwagę robiąc kolejne posiłki.
Autor tekstu: Barbara Sębowata-Cierniak
Autor zdjęć: Łukasz Nowakowski