flaga Ukrainy
  • Page contrast

Każdy z nas zdaje sobie sprawę z faktu, jak ważne jest zdrowie, jednakże nie każdy wie, że zależy ono w dużym stopniu od tego, w jakim środowisku organizm przebywa i co otrzymuje z zewnątrz. Niewłaściwe odżywianie, nieodpowiedni podaż energii i odpowiednich składników odżywczych może prowadzić do zachwiania ogólnej równowagi zdrowotnej organizmu, spadku odporności, poważnych dolegliwości, z którymi nie jesteśmy już w stanie sobie sami poradzić.

 W dniu 19.05.2021 r. w ramach warsztatów : „ Zdrowe żywienie to mądre myślenie”
w Ośrodku Szkolenia i Wychowania Ochotniczych Hufców  Pracy w Dąbrowie Górniczej, odbyło się spotkanie z Dietetykiem skierowane do naszych podopiecznych. Zajęcia odbyły się w dwóch grupach, ponieważ dużą rolę odgrywa  bezpieczeństwo naszych uczestników oraz gości z zewnątrz.

Zwieńczeniem spotkania było zdrowe śniadanie Do 2020 r. we wszystkich krajach Unii Europejskiej ma być wprowadzona polityka promująca codzienne jedzenie śniadania. W Polsce od 2010 roku realizowany jest program „Śniadanie Daje Moc” . Program skierowany jest do szkół, a poprzez szkoły także do rodziców. W klasach organizowane są Kluby Śniadanie Daje Moc. Na stronie internetowej projektu rodzice znajdą podpowiedzi, jak uatrakcyjnić śniadanie w domu i drugie śniadanie w szkole. Nauczyciele otrzymują scenariusze i wskazówki, jak poprowadzić ciekawe i aktywne zajęcia śniadaniowo edukujące.

Nasi uczestnicy poznali korzyści wynikające ze spożywania zbilansowanej diety bogatej w produkty zbożowe, nabiał, warzywa i owoce Okazało się, że nasza Młodzież jednak lubi warzywa, a najlepiej smakują im kanapki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin. Już samym wyglądem zachęcały do zjedzenia. Nie zabrakło również pysznych sałatek.

Podczas spożywania wspólnego śniadania zwrócono uwagę również na sposób podania i  kulturę jedzenia.

Tematyka omówiona podczas spotkania dotyczyła ważnych zagadnień, takich jak:

- rola wody w organizmie,

- znaczenie warzyw i owoców w diecie,

- wpływ aktywności fizycznej na nasze życie,

- czy suplementować witaminę d3?

- omówienie talerza zdrowego odżywiania się,

- wyjaśnienie pojęcia indeksu glikemicznego,

- prawidłowy sen jako warunek zdrowia i dobrego samopoczucia, odpowiednie    

  przygotowanie się do snu. 

     Uczestnicy byli bardzo aktywni podczas spotkania.  Po zajęciach opowiadali między sobą co im się podobało, co wprowadzą w swoja dietę i na co będą zwracali uwagę robiąc kolejne posiłki.

IMG_0243
IMG_0243
IMG_0244
IMG_0244
IMG_0248
IMG_0248
IMG_0249
IMG_0249
IMG_0250
IMG_0250
IMG_0251
IMG_0251

Autor tekstu: Barbara Sębowata-Cierniak

Autor zdjęć:  Łukasz Nowakowski