7 kwietnia 2021 r. 3-osobowa grupa uczestników 12-15 Hufca Pracy w Pyskowicach wzięła udział w zajęciach dotyczących zdrowego odżywiania: „Zdrowo i kolorowo” w ramach realizowanego Programu Wojewódzkiego Vademecum Zdrowia. Ich zadaniem było przygotowanie zdrowych i pożywnych koktajli z warzyw i owoców. Według dietetyków spożywanie warzyw i owoców to najważniejsze zasady zdrowego odżywiania. Zdrowe odżywianie w świadomości większości osób to dieta z niską zawartością tłuszczu, bez wieprzowiny i słodyczy. Stosując się do zasad zdrowego żywienia i dodając do tego aktywność fizyczną, mamy szansę na długie życie w zdrowiu i dobrej kondycji. Od dawna wiadomo też, że dbałość o właściwe, zdrowe odżywianie jest ważne dla prawidłowego wzrastania oraz utrzymania dobrego stanu zdrowia. Zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem a na koniec odbyła się konsumpcja przygotowanych posiłków.
Autor artykułu: Magdalena Kwaśniewska
Autor zdjęć: jw