
Śniadanie to najważniejszy posiłek. Dostarcza organizmowi energię niezbędną do efektywnego rozpoczęcia dnia. Pełnowartościowe śniadanie najlepiej spożyć do 2 godzin po wstaniu z łóżka, gdyż podczas snu metabolizm naszego organizmu spowalnia. Dlatego ważne jest, aby rozpocząć nowy dzień posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.
Według licznych badań, spożywanie śniadań wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia i rozwój intelektualny. Uczniowie, którzy nie jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami, a także mają gorsze wyniki w nauce.
Uczestnicy 12-1 HP w Siemianowicach Śląskich mieli okazję spożyć zdrowe drugie śniadanie. Odbyło się ono w ramach realizacji programu autorskiego „Czas na zdrowie”. Młodzież miała do wyboru pałeczki selera naciowego, karotkę, paluchy grissini, które mogli maczać w różnych rodzajach hummusów czy guacamole. Dodatkowo można było się częstować pomidorkami koktajlowymi. Dla większości również przewidziano soczki – warzywne lub owocowe smoothie.
Podczas zajęć młodzież dowiedziała się jak ważne jest spożywanie zbilansowanych posiłków, dbanie o dostarczanie organizmowi każdego dnia pięciu porcji warzyw i owoców, a także uzupełnianie płynów – najlepiej wody.
Autor tekstu i zdjęć: Marta Kozłowska