Dnia 13.02.2025 roku w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Próchnowie uczestnicy obchodzili Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jest to nieformalne święto obchodzone w różnych krajach świata, a w szczególności we Włoszech, które są ojczyzną tego dania. Pizza podbija serca ludzi na całym świecie. Cały rok jest dobry na delektowanie się jej smakiem.
Młodzież od 7 lutego zaczęła przygotowania, zbierała przepisy na najlepsze ciasto od swoich mam, babć i szefów kuchni. Liderem w rankingu najbardziej ulubionych rodzajów pizz wśród uczestników została margherita, która jest stworzona na podstawie najprostszych składników. Każdy mógł się wypowiedzieć, jak w domu rodzinnym przygotowują to danie. Każdy z przepisów był wyjątkowy, dlatego wspólnie wraz z instruktorem praktycznej nauki zawodu kucharzy został wybrany najlepszy przepis, według którego zostało wykonane przez uczestników ciasto.
Uczestnicy świętowali Międzynarodowy Dzień Pizzy na wspólnym jej wykonaniu od samych podstaw po degustację. Zostało wykonanych kilka rodzajów pizz. Młodzież, według uznania mogła dołożyć do pizzy coś od siebie. Był to wspaniały czas, który młodzież spędziła wspólnie, zdobywając doświadczenia kucharskie podczas wspólnej pracy. Na koniec, po degustacji, wybrano najlepszą pizzę, choć werdykt nie był jednomyślny.
Tekst i zdjęcia: Janina Trybulska, Piotr Mistecki