flaga Ukrainy
  • Page contrast

Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Koninie zorganizowało przedsięwzięcie edukacyjne „Podano do stołu” dla uczestników Hufca Pracy 15-3 w Koninie. Zajęcia ujęte w tej inicjatywie miały na celu uzyskanie przez uczestników dodatkowych umiejętności zawodowych przydatnych na rynku pracy.

Przedsięwzięcie zostało podzielone na trzy bloki tematyczne, które zwiększały wiedzę lub umiejętności zawodowe. Pierwszym etapem były zajęcia grupowe z doradcą zawodowym. Poruszana tematyka dotyczyła komunikacji interpersonalnej, budowania relacji w zespole pracowniczym, radzenie sobie ze stresem. Omówiono zagadnienia związane z przygotowaniem się do pracy w trudnych warunkach pod presją czasu i odpowiedzialności.

W drugim etapie podjęto praktyczne rozważania na temat wizerunku w pracy kelnera. Omówiono znaczenie wyglądu zewnętrznego między innymi: włosów, paznokci oraz makijażu. Przedstawiono również zasady odpowiedniego doboru ubioru roboczego. Praktycznym aspektem tego bloku była praca z wizażystką.

Trzeci blok przedsięwzięcia to techniki pracy kelnerskiej. Wykładowca określił zadania zawodowe kelnera, przedstawił rodzaje zastawy stołowej i sposoby jej układania. Omówiono istotne zasady współpracy z kuchnią oraz nakrywanie i dekorowanie stołu. Podsumowaniem przedsięwzięcia było podanie i zaprezentowanie nabytych umiejętności przez uczestników w formie śniadania wielkanocnego.

Ta forma realizacji zdobywania wiedzy i umiejętności zawodowych cieszyła się wśród uczestników bardzo pozytywnym odbiorem i stanowiła podstawę do dalszego rozwoju zawodowego.

CEIPM Konin 23.04.25 2
CEIPM Konin 23.04.25 3
CEIPM Konin 23.04.25 4
CEIPM Konin 23.04.25 5CEIPM Konin 23.04.25 6

Tekst: Aneta Karmowska
Zdjęcia: Robert Mijalski