
Uczestnicy Hufca Pracy w Białymstoku, biorący udział w projekcie „Zagraniczne staże zawodowe - młodzi kucharze, murarze i mechanicy gotowi na standardy europejskie” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe, zakończyli swój udział w stażu zawodowym.
W ramach oficjalnego zakończenia działań w projekcie, na warsztatach gastronomicznych Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Wasilkowie, ośmioosobowa grupa kucharzy/cukierników miała możliwość podzielenia się zdobytą wiedzą i zaprezentowania nowych umiejętności. Popisowy daniem były krokiety z kapustą i grzybami oraz szpinakowo- serowe, na deser natomiast zaserwowano gruszkę w karmelu z kruchym ciasteczkiem, bitą śmietaną i gorzką czekoladą. To co najbardziej istotne w potrawie to efekt końcowy czyli wygląd i smak, z tym uczestnicy poradzili sobie doskonale. Dania były wyborne, zebrały bardzo pochlebne opinie instruktora i usatysfakcjonowanych degustujących. Nie należy jednak zapominać że efekt końcowy to głównie rezultat pracy zespołu, i tu na szczególne uznanie zasługuje współpraca uczestników w trakcie wykonywania zadania – organizacja warsztatu pracy, podział obowiązków, atmosfera i zgranie.
Uczestnicy Hufca swoją postawą pokazali że ze stażu wynieśli wszystko co najlepsze – wiedzę, kreatywność zawodową i umiejętności społeczne. Udowodnili też, że warto było w nich zainwestować i że chcą dalej rozwijać swoje pasje i zainteresowania.
Autor tekstu: Jolanta Powichrowska – Komendant Hufca Pracy w Białymstoku
Autor zdjęć: Jolanta Powichrowska – Komendant Hufca Pracy; Dorota Pikos – koordynator projektu; Agnieszka Kruszewska – doradca EURES Podlaskiej WK OHP