
24 października 2019 roku w Zespole Szkół Zawodowych Nr 5 w Białymstoku odbyło się spotkanie organizacyjne z uczestnikami Hufca Pracy w Białymstoku realizującymi projekt pt. „Zagraniczne staże zawodowe – młodzi kucharze, murarze i mechanicy gotowi na standardy europejskie” w ramach projektu „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
Ośmioosobowa grupa kucharzy i cukierników z klas II i III w ramach tego projektu wyjedzie na dwutygodniowy staż do Niemiec. Celem projektu jest podniesienie kwalifikacji zawodowych, zdobycie nowych kompetencji, a także poznanie języka i kultury zachodnich sąsiadów.
Podczas spotkania koordynator projektu Dorota Pikos przedstawiła główne założenia projektu, harmonogram działań oraz zasady praktyk i zakwaterowania jakie oferuje organizacja przyjmująca. Odpowiedziała na wszelkie pytania nurtujące młodzież dotyczące odbywania stażu, podróży, niezbędnej dokumentacji, organizacji pracy i czasu wolnego. Uczestnicy hufca wyposażeni w informacje dotyczące projektu z dużym zapałem czekają na dalsze etapy jego realizacji.
Autor tekstu: Katarzyna Kruszewska – wychowawca Hufca Pracy w Białymstoku
Zdjęcia: Dorota Engman – wychowawca Hufca Pracy w Białymstoku